Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ze zacatku sem mel na CPU obyc boxovanej chladic jakej se dava k AMD 3000+ skt.754. Pomalu me omrzela ta jeho hlucnost a i to jak vypadal (proste zadny prtazlivy vzhled). Diky tomu sem se zacal ohlizet po nejakym jinym kterej by se mi hned na prvni pohled libil.

Obrazek

Na CZC sem nasel par chladicu ktere me celkem zaujaly. Byly to AC Freezer 64pro,  TT Golden orb II, TT Blue orb II. U kazdyho sem se neceho bal tak sem se nakonec rozhodl  pro toho vyse zmineneho Zalmana.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

U toho AC Freezera sem cetl ze je hodne hlucnej a pritom neni zas tak moc ucinej. Goldenorb je sice celkem peknej ale zase na svou velikost je moc tezkej a jelikoz ho casto prenasim tak by hrozilo ze mi praskne MB. Blueorb je hodne podobnej, akorat je u nej dost casto problem ze pruzinky ktere ho pridrzuji sou az moc tuhy tudiz se musej zkracovat a tim padem se pote prichazi o zaruku.

 

Po obednani sem si pro nej prijel prijel do prazskyho CZC. Hned po vyzvednuti me prekvapilo jak je velkej (na obrazkach to nebylo tak moc videt) a tim padem i tezkej. Vyrobenej sice z Cu a Al, takze mensi odvod tepla nez jen Cu, ale zato vypada lip. Je slozeny z listku Cu aAl na nichz je vetrak z pruhledneho plastu o prumeru 92mm a do do nej je zasazena modra ledka ktera ho elegantne osviti. V baleni byl jiz zminovanej chladic, regulator otacek Fan Mate 2, montazni prislusenstvi na skt. 745 (939, 940), 462 a 478 + 3pin kabl.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Data:

  • material:                                       1/2 Cu, 1/2 Al
  • podpora skt.:    462, 478, 754, 775, 939, 940
  • napajeni:                                                       12V
  • min/max otacky:                  1350-2600 ot/min
  • hlucnost:                                               18-28 dB
  • typ loziska:                                       2x kulickovy
  • rozmery:                               109 x 109 x 62 mm
  • vaha:                                                            438 g
  • konektor:                                                      3 pin

 

Po instalaci na procik sem ihned sel ozkouset jak my klesnou teploty a celkova hlucnost. Pri zatzeni (CS-S, 3xTrilian, Photoshop, MX Flash, WNMP) sem s nim v zime nestoupl pres 37°C a ted v lete pres 39°C na minimalni otacky a to mam PC bez bocnice takze nepocitejte s nakou cirkulaci vzduchu. Se starym sem neklesl v zime pod 44°C pri otackach cca 4200 ot/min. Celkova hlucnost se mi snizila asi tak na polovinu protoze mi tu jeste rve vetracek na GPU ktery po case budu taky menit za dalsiho Zalmana. Po ozkouseni techto veci sem se zameril teprve na to jak celkove vypada a jestli se jeho nakup vyplatil.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Takze po ozkouseni a prohlidnuti musim zkonstatovat ze se jeho nakup opravdu vyplatil a ze sem asi nemohl v teto cenove kategorii, co se tyce vzhledu a ucinnsti, koupit lepe.

 

 

Vice o tomto chladici a i jinych vyrobcich teto firmy na: http://zalman.co.kr/